İnsan hayatının çeşitli yönlerini kapsayan projelerin içerisinden belirlenmiş olan mükemmel ötesi teknolojik girişimler…
Bazı girişimler hayatımız da şu anda mevcut ve güçlü bir etkiye sahipken, bazılarının da önümüzdeki birkaç yıl içerisinde hayatımıza girerek yaşam standartlarımızı değiştireceği beklenmektedir. İşte siz değerli okuyucularımız için 2017 yılının akıl durduran 8 teknolojik girişimi:
1- Yüz Algılama Teknolojisi:
Çin, banka ödemelerini yetkilendirebilecek, çeşitli tesislere erişim sağlayabilecek ve hatta suçluları dahi izleyebilecek ‘’yüz algılama teknolojisiyle’’ üst düzey bir başarıya imza atmıştır. Üretilen bu teknoloji şuan da, günümüz hayatına da entegre edilmiştir.
2- Felç Giderici İmplantlar
Bilim adamları, canlıların omurilik yaralanmaları sonucu kaybettikleri hareket özgürlüklerini geri kazanabilmeleri için bu implantlar üzerinde büyük bir gayretle çalışmaktadır. Bu projenin tam anlamıyla hayatımıza geçmesi için tahmin edilen süre ise, 10-15 yıldır. Umuyoruz ki beklenenden çok daha düşük bir senede hayatımıza girerek, birçok insanın da yaralarına merhem olur.
3- Auto-Pilot Kamyonlar
Tren, metro ve tramvay gibi toplu taşıma araçlarında artık makiniste ihtiyaç duyulmayacağına şahit olduk. Ve bu sistem ülkemizde ilk olarak, İstanbul’un Üsküdar ve Ümraniye ilçeleri arasında kullanıldığını biliyoruz. (15Aralık 2017’de hayatımıza girdi.) Bunu da anlayıp kabullenebiliyoruz. Çünkü sonuçta ray üzerinde hareket eden bir sistem. Peki, aktif bir trafiğin içerisinde sürücüsüz bir kamyon olacağını? Evet, yakın bir zamanda karayollarında sürücüsüz kamyonları görmekte mümkün olacak. Belki de böyle bir teknolojik girişim yüzünden yılların mesleği olan kamyon/tır şoförlüğü de ortadan kalkacak. Bu teknolojik girişimi 5 ila 10 yıl arası bir süre içerisinde hayatımızda görebileceğimiz tahmin edilmektedir.
4- Pratik Kuantum Bilgisayarları
Google ve IBM(Uluslararası İş Makineleri) gibi büyük şirketler pratik kuantum bilgisayar araştırmaları ve uygulamalarında lider bir rol üstlenmiştir. Eğer bu sistem proje olmaktan çıkar ve hayatımıza girerse, karmaşık kimyasal süreçlerin modellenmesi gibi problemleri çözmemize yardımcı olacağı ve bu bilgisayarların hayal edilemez fonksiyonlara sahip olacağı söylenmektedir. Şu anda, çeşitli şirketler ve araştırmacılar dünyanın görüp görebileceği en güçlü bilgisayarları denemek ve inşa etmek için çalışmaktadır. Google, Kasım 2017’de şirketin 50-qubit kuantum bilgisayar ürettiğini duyurdu. Ancak bu, Google’ın diğer şirketler üzerinde mutlak üstünlük sağladığı anlamına ve kesinlikle kullanıma hazır bir kuantum bilgisayar yaptıkları anlamına gelmemektedir. Çünkü, IBM 2016’da araştırmacılara, beş-qubit kuantum bilgisayarında bulut aracılığıyla deney yapma şansı bulduklarını aktarmış ve 2017 sonunda da 20-qubit sistemini online olarak kullanmaya başlamıştır.
Bu bilgisayarların 4-5 yıl içerisinde hayatımız da olacağı beklenmektedir.
5- 360 Derece Selfie Kamera
360 derecelik selfie teknolojisi, insanlığın algı anlayışını değiştirdi. Bu teknolojik girişim, basit kameralarla yapılan küresel görüntülerde ve fotoğraflarda yeni bir dönem açmakta ve insanların sosyal medya kullanım biçimlerini değiştirmektedir. Çin’de hayata geçirilen bu teknolojik girişimin aynı zamanda; turizm, emlak, film üretimi ve düğün kutlamaları gibi endüstriler üzerinde de derin bir etkiye sahip olması beklenmektedir.
6- Sıcak Güneş Hücreleri (MIT cihazı)
Bilim adamları, güneş enerjisinin çok daha fazlasını yakalayabilmek için malzeme mühendisliğinde çığır açarak farklı bir tür güneş enerjisi cihazı oluşturmayı başarmıştır. Sistem, güneş ışığını ilk önce ısıya daha sonra tekrar ışığa dönüştürmektedir. MIT isimli bu cihaz şu anda bir prototiptir. Ancak çeşitli geliştirmelerle ve çalışmalarla geleneksel fotovoltaiklerden(güneş enerjisini elektrik akımına dönüştüren sistemdir.) minimum iki kat daha fazla etkili olacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda ısı, elektrikten daha kolay saklanabildiği için, cihaz tarafından üretilen fazla miktarlarda ki ısının bir termal depolama sistemine aktarılması düşünülmektedir. Buda cihazın, havada güneş olmadığında bile elektrik üretebileceği anlamına gelmektedir.
Hayatımız da olması için beklenilecek süre ise tahmini 10-15 yıl arasındadır.
7- Hücre atlası
Hücre atlası, hastalıklara ilişkin hangi genlerin vücudumuzda aktif olduğunu ve farklı hücre tiplerinin üretimini düzenleyen mekanizmanın nerede olduğunu tespit etmeyi sağlamaktadır. İnsan hücrelerinin bir haritası, insan bedeninin gerçekte ne yaptığını söylemektedir ve doktorlar için, hastalıkların çözümünü hızlandırabilecek teknolojik bir harikadır. Bu dâhiyane haritanın hayatımıza girmesi için tahmini bekleme süremiz ise, yaklaşık 5 yıldır.
8- Takviye Öğrenme
Takviye öğrenimi, davranışçı psikolojiden esinlenen bir makine öğrenim alanıdır. İnanması çok güç belki ama bilgisayarların, hiçbir programcının(kullanıcının) yardımı olmadan sadece deneyerek bir şeyler öğrenmesi/gerçekleştirmesi olarak düşünün. Yani bilgisayarlarda deneye deneye öğrenebiliyor. Özellikle sürücüsüz araçların kendi kendini sürebilmesinde takviye öğrenmeden faydalanılmaktadır. Bu şaşırtıcı gerçeğin hayatımıza 1-2 sene gibi kısa sürede gireceği beklenmektedir.
UstaGirişimci ile kalın…