Aklıma Gelen Fikir Çok Daha Önce San Marino’da Düşünülmüştü! Ne Mi Demek İstedik…

0
2874
bir fikrin daha önceden düşünülmesi

Girişimcilik eğitimlerine katılanların sık sık duyduğu bir sözdür bu:
“Sizin aklınıza geldiyse bu kesinlikle daha önce birinin aklına gelmiştir.”

Gerçekten de doğru bir örnek! Bilgiye ulaşmanın internet, akıllı telefon, bilgisayar gibi teknolojiler sayesinde oldukça kolaylaştığı günümüzde, herhangi bir konuda ki gelişmeler bu kadar kolay takip edilirken bir fikrin sadece sizin aklınıza gelme ihtimali oldukça düşüktür. Peki bir fikri değerli yapan o fikrin sadece sizin aklınıza gelmiş olması mıdır? Yani başarı için illa Amerika’yı yeniden keşfetmeniz mi gerekir? Cevabı sizde benim kadar iyi biliyorsunuz: “Tabi ki hayır”.
iş fikrimin değerli mi değil mi
Peki, bir fikri değerli yapan şey nedir? Çiçeği burnunda bir girişimci olan ben bu soruyu kendime defalarca sordum. Zaman içinde bulduğum cevaplar değişti, gelişti. Gelecekte de değişecektir. Ama ben şimdi ki fikrimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bulduğum en iyi cevap: “Yaptıklarınızdır”. Evet, bir fikri değerli yapan şey o fikri hayata geçirmek için yaptıklarınızdır.
just do it
Fikrinizi hayata geçirmeye çalışmış fakat çeşitli sebeplerden dolayı bunu gerçekleştirememiş olabilirsiniz. Ancak fikrinizin, onca sebeplere rağmen değerli olduğunu asla unutmamalısınız. Çünkü uğruna emek harcanmıştır. Dünyaca ünlü giyim markası Nike’ın son yıllara damga vuran “JUST DO IT” sloganını hepiniz duymuşsunuzdur. Nike’ın bu sloganına esin kaynağı olan sebep ise, bir idam mahkumunun son sözleridir. Nike firması, bu idam mahkûmunun son sözlerinden oldukça etkilenmiş ve onun sözünü markanın sloganı haline getirmiştir. Çünkü geleceğimizde, yaptıklarımız için değil de yapmadıklarımız için pişman olacağız.

Gerçekten inandığınız bir fikriniz varsa onu hayata geçirmek için hemen harekete geçin. Okulunuz mu, haftaya final haftanız mı, kız arkadaşınızla kavganız mı, ailesel problemleriniz mi var? … İnanın hiçbiri bahane değil. Durmayın hemen harekete geçin. İnanın şu an imrenerek baktığımız insanların hiç durmadı. Onlarında bahane üretmek için bir sürü sebepleri vardı ama yapmadılar. Gelecekte bu durum değişmeyecek. Usta niteliklere sahip ve usta olma yolunda ilerleyen girişimciler, bahane üretmeden ve durmadan fikirlerini hayata geçirmek için çalışmaya devam ediyor. İmrenerek bakmayı mı tercih ediyorsunuz yoksa imrenilerek size bakılmasını mı?
harekete geçmek
İnanın yolun sonunda kesinlikle başarısızlık yok. Teknoloji girişimi kurup başarılı olabilme ihtimaliniz son 5 yılın istatistiksel verilerine göre % 0,3. E-Tohuma başvurup ideal bir girişimci olma ihtimaliniz %0,0094. Silikon vadisi hızlandırma programı olan Y Combinator’da 10.000 adet başvuru içerisinden başarılı olma ihtimaliniz % 0,0037. Yani kısaca girişimlerin %90’ı başarısız oluyor. Peki, bu kadar düşük bir ihtimal varken ben nasıl “Kesinlikle başarısızlık yok” diyebiliyorum? Çünkü bu işin içerisindeyim ve çeşitli yolları deneyimleme şansına sahip olabildim. Yukarıda bahsettiğim son derece düşük olasılıklı istatistikler başarıyı sadece parasal olarak ele alan istatistiklerdir. Oysa ben, başarının karşılığını para olarak görmemekteyim. Sizin fikrinizi hayata geçirmek için yaptığınız her şey, sizi bir adım daha ileriye götürecektir. Fikrinizi hayata geçirmek için ne kadar uğraşırsanız kendinizin de o ölçüde geliştiğini bizzat deneyimleyebileceksiniz. Fikriniz hayata geçmemiş, zaman ve para kaybetmiş olabilir ve hatta % 90’lık kesimin içinde yer alabilirsiniz. Fakat kendinizi değerlendirdiğiniz zaman yolun başında ki ve sonunda ki durumunuzun kesinlikle aynı olmadığını göreceksiniz. Gelişiminizden etkileneceksiniz ve asıl o zaman tüm bu sözlerim sizlere anlamlı gelecektir.

Bugün sizin zamanınız. Haydi! Hemen harekete geçin ve bir şeyler yapın. Unutmayın;
fikirler dünyası