Bitkilerin En Enerjik Olanıyla Tanışın! Ginseng

0
4531
ginseng yetiştirmek

Çin kültürünün dünyaya sunduğu muhteşem bir bitkiyle tanışmaya hazır mısınız? Adını sıkça duyduğumuz ancak kendisi hakkında birçoğumuzun çok az bilgiye sahip olduğu ginseng bitkisinin, kullanım alanları ve faydalarını anlatmakla başlayalım isterseniz!
ginseng kullanım alanları
Şu an piyasada kullanılan birçok ilacın ham maddesi olarak kullanılan ginseng; hafıza güçlendirmeye ve halsizliği gidermeye yarayan bir bitki olmakla beraber, saç tuniği gibi kozmetik ürünlerde ve enerji içeceklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

İLGİLİ:Uzayın Yiyeceği Olan Kinoa!
Ginseng bitkisinin en uygun yetiştirilme ortamı nemli, güneş görmeyen orman dipleridir. Fazla güneşte ve sürekli yağış alan bir bölgede yetiştirilmesi neredeyse imkansızdır. Humuslu toprak en çok uyum sağladığı toprak çeşididir. Bu sebepten ülkemiz genelinde yetiştirilebilecek en uygun yerler Marmara ve Batı Karadeniz Bölgesi’dir.
ginseng nasıl yetiştirilir
2014 yılında Orman Genel Müdürlüğü Güney Kore ile iyi niyet beyanı adında bir anlaşma imzalamış ve Güney Kore’nin desteğiyle de ülkemizde ginseng üretimi için kollar sıvandı. 2015 yılında 6500 adet tohum ve yanında 1500 adet çeltik ile ilk ekim gerçekleşmiş, 2016 yılında ekilen çeltiklerin 20 cm ye kadar büyüdükleri gözlemlenmiştir. 2019 itibariyle de hasat işlemleri için hazırlıklar devam etmektedir. Yapılan bu girişim ginsengin ülkemizde yetiştirilebileceğini göstermiş ve ülkemize yeni bir ekonomik kaynak sağlamıştır.Bitkinin kullanım alanları ve ülkemize nasıl giriş yaptığına dair kısa bilgilerin ardından bu bitkinin nasıl yetiştireceğimize ve ekonomik değerini de değerlendirelim isterseniz!

İLGİLİ:%100 GDO’suz Bir Ürün!KUMATO
ginseng üretimi nasıl yapılır
Öncelikle cinseng bitkisini yetiştirmek sabır işidir. Çünkü ekilen bir tohumu hasat etmek için 5 ila 7 yıl kadar beklemeniz gerekecek. Tohum toprağa düştükten yaklaşık 6 yıl sonra kökleri yeterli olgunluğa ulaşır ve hasat edilir. Ekimi sonbahar sonu kış başlarında kar yağmadan hemen önce yapılmalıdır. Tohumlar 35 cm(santim) aralıklarla ve sadece toprağın 1 cm(santim) derinliğine, tohumu toprağa bastırmak suretiyle ekim yapılır. İlkbaharda çimlenmeye başlayacak olan tohum gelecek 5-6 yıl içerisinde gelişimini tamamlanacaktır.
ginseng hasadı
Peki, bu 6 yıl içinde bitkiye nasıl bakacaksınız? Şaşıracağınıza oldukça eminim. Çünkü bu bitkinin bakımı için hiçbir şey yapmanıza gerek yok. İnanması çok güç ama ginseng ne sulama istiyor nede gübre. Zaten ginsengi değerli kılan da, dış müdahale olmaksızın doğada kendiliğinden yetişe bilmesidir. 5-6 yılın sonunda olgunlaşan kökler yaz mevsiminde sökülerek hasat edilir. Üretimi hızlandırmak ve hasadı erkene çekmek için uygulanan bazı yöntemler bulunmaktadır. Tohumlar küçük tüpler içerisine aynı derinlikte ekilerek üzeri bitki yaprakları, saman ve küçük odun parçacıkları gibi materyallerle örtülerek sürekli nemli olacak şekilde su püskürtülerek tohumların çimlenmesi ve köklerin oluşması sağlanır. Sonrasında bu fideler mart veya nisan ayı gibi toprakla buluşturularak üretim sağlanabilir.

İLGİLİ: Dikey Tarım İle Kazancınıza Kazanç Katın!
Ginseng günümüz piyasasında kilosu(ham) 1000-1500 TL arasında ki fiyatlarla satılmaktadır. Ülkemizin yeni tanıştığı bu bitki gerekli ıslah çalışmaları yapılarak ve siz usta girişimcilerin deneyimlemeleriyle çok daha yaygın bir üretime ulaşacaktır.