Girişimci Olmak İsteyen Kişilerin Karşılaşacağı, En Temel 5 Psikolojik Sorun!

0
2615

Girişimci olmayı düşünüyorsanız karşı karşıya kalacağınız zihinsel tuzakların farkında olmalısınız. Çünkü bu yolda genellikle yalnız ilerleyeceksiniz.

Bir girişimci olarak, birçok engelle karşılaşacaksınız. Mevcut işinizi bırakmak, finansman bulabilmek, güvenilir çalışan bulmak gibi engeller üstesinden gelmek zorunda kalacağınız zorlu engellerden sadece bir kaçıdır. Daha zor olacağını düşündüğümüz engeller ise, psikolojik etkenlerdir. İçsel bir mücadele olması sebebiylede aşılabilmesi oldukça zordur. Çünkü tamamıyla kendiliğinden ortaya çıkan bazı saplantılar; karar verme kabiliyetinizi, güven duygunuzu, yaptığınız işi sevmenizi ve sonuç olarak kuracağınız işi devam ettirebilme sürecinizi etkilemektedir.
iyi bir gelecek elde edebilmek

İyi bir gelecek prosedürlere bağlıdır. Zorluklar ise, ancak mantıklı bir süreç izlenerek nihai çözüme ulaştırılabilir.

İşte siz değerli okuyucularımız için, bir girişimcinin gelişimi sırasında karşılaşabileceği psikolojik zorluklar:

1. Belirsizlik
belirsizliği nasıl aşarım
Belirsizlik, sadece girişimciliği düşünenlerin değil aynı zamanda çeşitli meslek gruplarının da karşılaştığı bir sorundur. Ancak girişimcilik üzerinden değerlendirdiğimiz zaman, özellikle de iş fikrinizi uygulamaya koymadan önce; pazar araştırmanızın doğru olup olmadığını, rakiplerinizin konumunu, karlılık modelinizin gerçek hayatta uygunluğunu ve fikrinizin düşündüğünüz kadar verimli çalışıp çalışmayacağını bilmiyorsunuz.

İLGİLİ: Girişimciliğe Adım Atmadan Önce Bilmeniz Gereken 12 Şey

Bu gibi belirsizlikleri, sadece sorun olarak görmeniz en büyük yanlışlarınızdan biri olacaktır. Belirsizlikleri irdeleyip değerlendirebilmek ise, siz buna izin verdiğiniz sürece gücünüze güç katacaktır. Herkes için belirsizlik var ve usta niteliğe sahip girişimciler, belirsizlikleri kabul etmeye isteklidir. Çünkü risksiz ve sorunsuz bir işin, kazandırmayacağını bilirler.

Yazdıklarımız sizi motive etmek için yeterli değilse, en kötü durum senaryosunun hayal ettiğiniz kadar kötü olmadığını anlamalısınız. İlk işiniz başarısız olsa bile, her zaman yeni bir şeyler inşa edebilme şansınız olacaktır.

2. Kararsızlık
kararsızlık nasıl aşılır
Başlangıcınızın ilk birkaç ayında bazı iç istikrarsızlıklara hazırlıklı olmalısınız. Ne gibi istikrarsızlıklar? Diye soracak olursanız; müşteri ilgisinin, işinize karşı aniden artması ve daha sonra düşmesi, uzun süre ürün/hizmet satışında bulunamamanız, en güvendiğiniz ekip üyenizin işi terk etmesi sonucunda yaşayacağınızın sıkıntı ve kayıpları önemsizmiş gibi görmeniz vs.

İLGİLİ: Bir İşletme Kurmadan Önce Kişinin Kendisine Sorması Gereken 5 Soru

Yaygın karşılaşılan bu durum için girişimler, oldukça dikkatli olmalıdır. Hiç ummadığınız bir anda bu gibi gerçeklere yakalanabilirsiniz. Ama şunu unutmamalısınız: İnsanlar her zaman güvenilir olan şeylerden hoşlanırlar. Onlara güven verebilmeniz için, tüm kararsızlıklarınızdan uzaklaşmalı ve konumunuzu onlara göre ayarlamalısınız. Duygusallığınızı, sabırsızlığınızı ve stresinizi kontrol edemezseniz, iyi bir fikirle giriş yapmış olsanız bile hüsranla karşılaşabilirsiniz.

3. Sorumluluk
sorumluluk almak
Girişimcilik, kendinizi hiçbir tecrübeyle yoğurmamış olsanız bile yatırım yapacağınız bir karardır. İşletmenizin ilk müşterisinden tutunda, işletmenizin gidişatına karşı alacağınız tüm sorumluluklar, sizin ilerleyişinizi etkileyecektir. İşletmeniz büyüdükçe de, bu sorumluluklar daha da artacaktır.
Belki girişimciliğe attığınız ilk adımda, ortaklarınız, çalışanlarınız ve yatırımcılarınız da olmayacaktır. Sorumluluğun üstesinden gelebilmenizin bilinen en kestirme yolu ise, günlük hayatınızda vermek zorunda olduğunuz; karar yorgunluklarını azaltabilmenizden geçmektedir.

4. Zaman
zaman problemi
Özellikle işinize karşı tutkulu olduğunuzda, günlük çalışmalara kendinizi oldukça fazla kaptırmanız doğal bir durumdur. Bu durum siz fark etmeseniz bile, fikrinize daha fazla yatırım yapmak istemeniz sonucunda gerçekleşir. Ne yazık ki bu arzunuz; bazen 100 saatlik haftalara, uzun hafta sonlarına ve uykusuz gecelere yol açarak, hayatınızda bulunan bazı şeylerden ödün vermenizi gerektirmektedir. En tehlikeli olan şey ise; bu dengesizliklerin, girişimcilerin hiç fark etmeyeceği şekilde sıkça devreye girmesidir. Bu tehlike sonucu karşılaşacağınız durumları bilebileceğinizi umuyoruz. Lütfen sağlığınıza öncelik verdiğinizden emin olun ve mola vermekten asla kaçınmayın.

5. Yalnızlık
yanlızlık sorunu yaşamak
Girişimciler, gerçek benliğini ortaya koyduğu tek zamanı, sadece yalnız olduğu zamanmış gibi düşünebilir. Ancak bu durumun, sadece birkaç haftalığına yönetilebilecek bir yaşam tarzı olduğunu, birkaç ay sonra da sağlığına müdahale edebileceğini ön göremeyebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için, zor zamanlarınızda size yardımcı olacak arkadaş, aile fertleri, akıl hocası ve hatta danışman gibi kişilerden destek almalısınız.

İLGİLİ: Girişimciliğin Göz Ardı Edilen Tarafı; ”Renk Psikolojisi”

Her şeyden önce psikolojik kargaşaya karşı en güçlü varlığınız, farkındalığınızdır. Bu nedenle, zihinsel tuzakların farkında olun ve ilerlemeye devam edin.