Dünya üzerinde yapılan çoğu işin zirvesini temsil eden bir platform veya bir ödül mutlaka vardır. Mesela bir film oyuncusu için bu zirve, Oscar’dır, bir futbolcu için Ballon d’Or’dur, bir bilim adamı için ise bu zirve Nobel ödülünün ta kendisidir.
Bizim işimiz ise girişimcilik ve çoğu işte olduğu gibi bu işte de zirveyi temsil eden bir platform ülkemizde mevcut.
”Big Bang”
Peki, nedir bu Big Bang? Nasıl başvurulur? Nasıl başarılı olunur? Kim düzenler? Ödül nedir? Bu gibi soruların aklınızda canlandığını biliyorum. Gelin tüm bunları cevaplamaya çalışalım:

Öncelikle sizlere, geçen sene bu yarışmada 17 Milyon TL ödül dağıtıldığını bildirmek istiyorum. Evet, yanlış duymadınız tam 17 Milyon TL. Kişi başına düşen girişimcilik yatırımının 3 TL olduğu ülkemizde, toplam 17 Milyon TL yatırım fırsatı sunan bir platforma sahibiz.
Big Bang, İTÜ Çekirdeğin 15 melek yatırım ağı, 40 paydaş kuruluş ile yürüttüğü bir programdır. Tabi ödül ne kadar büyük olursa kazanması da o kadar zor oluyor. Şimdi size biraz sürecin işleyişinden bahsedeyim:
Big Bang’te sahneye çıkabilmeniz için öncelikle İTÜ Çekirdek ön kuluçka merkezine seçilmiş olmanız gerekiyor. Buraya seçilmek için fikrinizi, iş planınızı sisteme yükleyip başvuru yaptıktan sonra yüz yüze yada online ortamda bir jüri karşısında girişiminizi anlatıyorsunuz. Fakat şunu özellikle belirtmek isterim ki, geçen yıl 10 binden fazla başvurudan sadece 478 tanesi bunu başarabilmiştir. Seçilip yolunuza devam etmek isterseniz size 8 haftalık bir eğitim veriliyor. Bu 8 haftalık süreç her girişimcinin alması gereken, çok kaliteli hocalar tarafından yürütülen, iyi tasarlanmış bir eğitimdir. Eğitimin yanında bonus olarak İTÜ Çekirdeğin mentör ağından da yararlanabiliyorsunuz. Bu ağda alanında uzman 250 den fazla mentör var ve size ellerinden geldiği kadar yardım ediyorlar. Eğitim sürecinin sonunda ise, “Eğitim Sonu Jürisi”nin karşısına çıkıyorsunuz ve bu eğitimin girişiminize ne kattığını onlara anlatıyorsunuz.
Eğer olur da bu aşamaya kadar gelebilir ancak yeterli görülmezseniz üzülmenize gerek yok!

Aldığınız eğitim ve mentörlerin size kattıkları paha biçilemez oluyor. Yeterli görülürseniz bir üst tura çıkma hakkı kazanıyorsunuz. Bu turda yine bir jüri var ve sizden fikrinizi, fikrinizi nasıl geliştireceğinizi, kime satacağınızı… Yani girişiminizle ilgili tüm detayları jüriye sunmanız isteniyor. Jüri sizi yeterli görürse dünyada girişimcilere en fazla kaynak sağlayan girişimcilik yarışmasından birine, yani Big Bang’e çıkma hakkını elde etmiş oluyorsunuz.
Her yıl Kasım ayında düzenlenen yarışma, 2017’de Uniq İstanbul’da büyük bir sahnede binlerce kişi karşısında gerçekleştirildi. 20 girişim sahnede yerini aldı. Fakat 80 girişim sahne arkasında fikirlerini yatırımcılarla buluşturma imkanı elde etti.
İşte o Big Bang sahnesi benimde olduğu gibi çoğu girişimcinin hayali ve yazının başında da söylediğim gibi girişimcilik dünyasının Oscar’ı.