Bir girişimciyseniz, fikri mülkiyetin herhangi bir iş için ne kadar önemli olabileceğine dair yeteri kadar bilgiye sahip olmalısınız. Ticari markaların değerine aşina değilseniz ve fikri mülkiyetinizi elinizde tutabilmek istiyorsanız, biz buradayız…
İşte sizler için; kendinizi, işletmenizi, markanızı ve fikri mülkiyetinizi korumanıza yardımcı olacak yedi şey:
1) Telif Hakkı, Marka ve Patent Arasındaki Fark Nedir?
Bu çokça aldığımız ortak bir sorudur ve bu soruların cevapları ile kişiler ‘’hangisi ile neyi koruyabileceklerini’’ anlayabilecektir. Telif hakları, genellikle edebiyat, müzik, sanat vb. gibi yaratıcı parçaları korur. Patentler, süreçleri veya buluşları korumak için kullanılır. Bir marka ise, markanın ismini, logosunu ve sloganını korur.
2) Ticari Marka ve Ticari Sır Arasındaki Fark Nedir?
Ticari marka ve ticari sır, girişimcilerin birbirinden ayırt etmesi gereken başka bir noktadır. Ticari markalar, markanızı yasal olarak korumaktadır. Ticari sırlar ise, başka hiç kimsenin yapmadığı benzersiz bir şeydir ve işletmeye ek ekonomik değerler katmaktadır. Örneğin, bir restorana veya restoran zincirine sahipseniz, restoranınızın adı ticari markanız tarafından korunmaktadır. Özel sosunuz ise eski bir aile tarifi olabilir. Buda ticari sırrınız olarak adlandırılır.
3) Ticari Marka Neden Tasdik Edilmelidir?
Markanızın veya işletmenizin sahip olduğu ismin web sitenizde veya bir binada bulunması, ticari marka kanunu ile tamamen korunduğunu ifade etmemektedir. Maksimum koruma sağlamak için ticari markanızı / isminizi Türkiye Patent Enstitüsüne kaydettirmeniz gerekmektedir. Bu, ticari markanızın herhangi bir ihlalini takip edebilmenizi ve ticari markanızın izinsiz kullanımı nedeniyle dava açma hakkınızı elinizde bulundurabilmenizi sağlayacaktır.
4) Kullanmış Olduğunuz Bir İsim İşletmenize Marka Değeri Sağlıyor Mu?
Bu, birçok online girişimcinin sahip olduğu oldukça yaygın bir yanlış anlamadır. Sadece işiniz için bir evrak dosyası hazırlamanız veya bir banka hesabı açtırmanız, adınıza ait ticari bir marka sahibi olduğunuz anlamına gelmemektedir.
5) Bir Marka Tescili Ne Kadar Süre Sahibini Korumaktadır?
Ticari marka sahibini başvuruyu yaptığı süreden itibaren, ardı ardına bu süreyi uzatma seçeneği ile 10 yıl boyunca korumaktadır.
6) Dijital Mülkiyetinizi Korumanız Neden Önemlidir?
Bir ticari markanız varsa, web sitenizin adresini ticari marka kanunları uyarınca da korumanız gerekiyor mu? Bu durum, o alan adının ticari markasının zaten alınmış olup olmadığına bağlıdır. Bir kullanıcının, markanızı veya kullanmakta olduğunuz alan adınızı önceden kullanıp kullanmadığını öğrenmek için çeşitli araştırmalar yaptığınızdan emin olmalısınız. Bunun için internetten faydalanmanız, düşündüğünüz ismin zaten markalı olup olmadığını kontrol edebilmenizi sağlayacaktır. Bilmeden yapacağınız işlemler, ihlal riskleriyle karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir.
7) Avukatla Çalışmak Ne Kadar Doğrudur?
Tüm sürecinizi bir avukat yardımıyla yapmak, her şeyi doğru yaptığınızdan emin olmanıza yardımcı olacaktır. Marka ve patent konusunda uzmanlaşmış bir avukatın desteği, dosyalama sürecininiz hızlanmasına ve ticari marka haklarınızı daha kısa sürede elde etmenizi sağlayacaktır.
UstaGirişimci’yle Kalın…