Her ticaret alanında olduğu gibi ihracatta da belirli şekiller mevcuttur. Her şekil için geçerli olan iki belge mevcuttur, bu iki belge ihracatın her alanında ve her şeklinde olmak zorundadır. Bunlar;
1- Gümrük Beyannamesi
2- Ticari Fatura
Bu iki belgenin olması halinde dış ticaretin çekirdeğini oluşturursunuz. Şekillere göre değişen diğer belgeler ise; İhracat Yönetmeliği çerçevesinde kullanılan enstrümanlara, ülkelere veya ürünlere göre değişmektedir. Yasal olan ihracat şekillerine buyurun birlikte bakalım.
1) Ön izne bağlı ihracat
İhracı uluslararası anlaşma, kanun, kararname ve ilgili mevzuat uyarınca belirli mercilerin özel izniyle gerçekleşen ürünleri kapsar. Ürünlerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.
(https://www.ekonomi.gov.tr/mevzuat)
2) Kayda Bağlı İhracat
İlgili kurumlar ihracını yapacağınız bazı ürünler için bir takım şartlar belirlemişlerdir. İhraç edeceğiniz ürün bu hazırlanan liste içerisine giriyorsa kayıt için ilgili ihracatçı birliklerine müracaat etmek durumundasınız. Bu ürünleri ve şartları kapsayan ihracata kayda bağlı ihracat denir. Ürünlerin tam listesine bu linkten ulaşabilirsiniz.
( https://www.ekonomi.gov.tr/mevzuat )
3) Konsinye İhracat
Kesin satışı daha sonra yapılmak suretiyle yurtdışına mal çıkarılmasına konsinye çıkış adı verilir. Çıkarılan malın bir yıl içerisinde kesin satışının sağlanması gerekmektedir. Haklı veya zorunlu gerekçelerle fazladan bir yıla kadar uzatılabilir. Ürünlerin satılamaması halinde ülkeye geri getirilmesi zorunludur.
4) Serbest Bölgelere Yapılacak İhracat
Ülkemiz siyasi sınırları içerisinde bulunan, ülkede geçerli mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı özel ticari bölgelerdir. Bu bölgelerden çıkışı sağlanan ihraç ürünlerinden vergiler, bazı ürünler için hiç alınmamakta bazı ürünler için kısmen alınmaktadır.
5) Transit Ticaret
Bir ürünün başka bir ülkeye satılmasına aracılık edilmesidir. Buna örnek olarak bir İran halısının Türkiye üzerinden Almanya’ya satılması transit ticarettir. Transit ticaret talepleri Transit Ticaret Formu düzenlemek suretiyle bankalara yapılır.
6) Bağlı Muamele Yoluyla Yapılacak İhracat
Gönderdiğiniz bir ürüne karşılık bir ürün veya biraz ürün, biraz para almanızı sağlayan ihracat şekline, bağlı muamele yoluyla (takas) ihracat denir.
7) Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Kapsamında Yapılacak İhracat
Müteahhitlerin yurtdışında inşaat, tesisat, montaj gibi üstlendiği işlerin her türlü makine, teçhizat ve ekipmanların ‘’geçici’’ ihracatına yönelik uygulanan şekildir.
8) Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracat
Finansal hayattaki ticari kiralamanın dış ticarete uygulanmış versiyonudur.
9) Bedelsiz İhracat
Bu konu için bir sonraki içeriğimize göz atabilirsiniz
10)Kimyasal Maddelerin İhracatı
Kimyasal madde ve silahların geliştirilmesini, üretimini, stoklanmasını ve kullanımının yasaklanmasını kapsayan ihracat şeklidir.
UstaGirişimci ailesi olarak teşekkür ederiz.Bizi takip etmeye devam edin.