Ne yazık ki, harika olan tüm fikirler büyük işlere dönüşmez. Harika bir ürün veya hizmet düşünmüş olsanız bile, doğru iş modeline, ücretlendirmeye, finansmana, pazarlamaya, çalışacak insanlara ve elbette size para kazandıracak yeterli müşteriye ihtiyacınız vardır.
Peki, fikrinin peşinde koşmaya değer olup olmadığını nereden bileceksin? Girişimciliğe bilinçsiz bir giriş yapmadan önce fikrinizden emin olabilmeniz için birkaç yol mevcuttur:
1- Fikriniz İçin Bir Pazarınız Var Mı?
İş fikrinin tutarlılığını belirleyebilmenin ilk adımı kapsamlı pazar araştırması yapmaktır. Fikriniz için bir pazarın olup olmadığını ve bu girişimin başarılı olabilmesi için pazarın yeterince büyük olup olmadığını belirlemelisiniz.
Birçok büyük fikir, araştırma eksikliği sebebiyle başarıya ulaşamamaktadır. Sadece fikriniz için yeterli talep olup olmadığını öğrenmek için değil, aynı zamanda hedef pazar için hangi pazarlama, fiyatlandırma ve iş modelinin kullanılacağını da belirlemelisiniz.
Bunu yapmak için potansiyel müşterileriniz hakkında olabildiğince fazla bilgi edinmeniz gerekir:
Hedef pazarınızda tahmini kaç kişi var? Ne tür insanlar? Nerede alışveriş yapıyorlar? Nasıl davranıyorlar ve satın alma kararlarını yönlendiren sebepler nedir? Ne kadar harcanabilir gelirleri vardır? Ürün veya hizmetinizi ne sıklıkla satın alabilirler? Gibi…
2- Araştırma Stratejiniz Nedir?
Günümüz koşullarında, çok az ve hatta herhangi bir maliyet bile söz konusu olmadan birçok araştırma yapabilirsiniz. Pazar araştırması iki ana kategoriye ayrılır: Birinci faktör (kendiniz gerçekleştirirsiniz) ve ikinci faktör (ikincil kaynaklar tarafından yayınlanan veri analizleri). Araştırmalar, nicel (sayılara ve istatistiklere dayalı) veya niteliksel (tutum ve görüşlere dayalı) olabilir. İdeal olarakta bir girişimci, pazarın güvenilir bir resmini elde edebilmek için tüm bu kaynakların bir karışımına ulaşmayı hedeflemektedir.
Birincil araştırmanız, potansiyel müşterilerin tekliflerinize yönelik tutumunu ölçmek için kullanılan odak gruplarını içerebilir; anketler ya da rekabet analizini boyutlandırmak gibi… Rakiplerinizin teknolojisini, müşteri hizmetlerini, fiyatlarını, pazarlamasını, iş modellerini öğrenmeye ve potansiyel müşterilerinizin rakiplerinizin sunmuş olduğu hizmetler hakkında ne düşündüğünü bulmaya çalışmalısınız. Bu, iyileştirilmesi gereken alanları belirlemenize yardımcı olacak ve sorunları fırsata çevirebileceğiniz geniş bir yol bulmanıza sebep olacaktır.
İkincil verilere ise, çoğunlukla ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Birçok bilgi internet ortamında mevcut: Ticaret, sanayi odaları ve TÜİK gibi kurumlar genellikle satış rakamlarını, ekonomik eğilimleri ve diğer istatistikler ve raporlar gibi verileri yayınlamaktadır. Bunların dışında; düşündüğünüz sektöre ait verilere özel dergiler ve yayınlar kullanarakta ulaşabilirsiniz.
Unutmayın ki amaç, pazarınızın durumu, boyutu ve ihtiyaçları hakkında olabildiğince fazla bilgi sahibi elde edebilmenizdir. Sonuçların tek taraflı olmadığından ve yeteri kadar geri bildirim aldığınızdan emin olabilmeniz için yeteri kadar araştırma yapmalısınız. Fikrinizi, potansiyel müşterilerinizin isteklerine göre değiştirmeye hazır olun ve asla en iyi çözümü kendinizde aramayın.
3- Düşündüğünüz Pazarda Sizin İçin Yer Var Mı?
Fikriniz orjinal mi yoksa mevcut bir konseptle mi yola çıkıyorsunuz? Eğer ikinci ihtimalle yola çıkıyorsanız, piyasanın gerçekten başka oyunculara karşı isteğinin olup olmadığını ve sizi rakiplerinizden farklı kılacak etkenlere sahip olup olmadığınızı değerlendirmelisiniz.
Fikrinizin yaşayabilirliğini değerlendirebilmenin bir başka yolu ise, SWOT analizi yapmaktır. SWOT analizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi analiz edebileceğiniz stratejik bir planlama aracıdır.
Fikri mülkiyetinizi mümkün olduğunca koruyarak tehditleri azaltmalısınız. Fikrin kendisini koruyamazsınız, ancak adınızı, markanızı, tasarımlarınızı ve icatlarınızı ‘’ticari markalar ve patentlerle’’ koruyabilirsiniz.
İLGİLİ: Swot Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır
4- İş Modeliniz Nedir?
Şöyle düşünün; Ne Google ilk arama motoruydu ne de Facebook ilk sosyal ağdı. Ancak bu şirketler doğru iş modelini bularak ve uygulayarak piyasalarının liderleri olabilmeyi başarmışlardır.
Sürdürülebilir bir iş istiyorsanız fikrinizden para kazanabilmeniz gerekmektedir. Ayrıca, doğru pazarlama, fiyatlandırma ve maliyet tabanı ile müşterilerini kullanmak istedikleri ürün veya hizmetlere uygun bir şeyler ortaya koymak zorundasınız.
Müşterileriniz ne karşılığında size ödeme yapmak isterler ve ne kadar ödeme yapabilirler? Bu sorunun cevabı, araştırma modelinizin canlılığını test etmek için hayati önem taşımaktadır. Eğer potansiyel müşterilerinizden maliyetlerinizi karşılayabilecek ve kar elde edebilecek kadar ücret alabileceksiniz, hayatta kalabilme şansınız oldukça artacaktır. Aksi takdirde serbest piyasa ekonomisinin girdabına sürüklenebilirsiniz.
5- Para Harcayabilecek Misin?
Ne yazık ki bir işletme kurmakla veya bir fikri hayata geçirmekle hiç bir şey bitmiyor. İşletmenizi kârlılığa ulaşana kadar destekleyebilecek sermayeye ve bu sermayeyi sağlamak için yeterli bilgiye ihtiyacınız duyacaksınız.
İLGİLİ: Bir İş Planı Yazmadan Önce Atılması Gereken 5 Adım
İşletmenizi kurmanın ve işletebilmenin ne kadara mal olacağını, işletmenizin her ay ne kadar satış yapacağını ve ne zaman kar edebileceğine dair bazı dürüst ve kapsamlı analizler yapmalısınız. Marjlarınız nedir? Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi uygun fiyatta uygun fiyata satabiliyor musunuz?
Sektörünüzün satış rakamlarına bakın ve ilgili tüm masraflar hakkında dikkatli bir şekilde düşünün. İdeal olarak en iyi ve en kötü durum senaryolarını, olası sonuçlarınızı kapsayacak şekilde ve tüm olasılıklarıyla değerlendirmeye çalışın. En kötüsü olur mu? Takdir sizin.
Bazı durumlarda dış finansmanınızı yükseltmeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda detaylı maliyet analizine ve sağlam araştırmalarla desteklenen kurşun geçirmez bir iş planına ihtiyacınız olacaktır. Bir banka kredisi bile çekmeyi düşünürseniz, borç geri ödemelerini tahminlerinize dahil etmeyi de asla unutmayın.
6- İnancını Yanına Aldın Mı?
Son olarak, fikrinizi başarıya ulaştırmak için doğru tutum ve becerilere sahip olup olmadığınızı değerlendirin. İş kurabilmek bir dayanıklılık mücadelesidir. Fikrinizin başarısı, kötü zamanlarınızı en kayıpsız şekilde atlatabilmenize bağlıdır. Fikrinizin, tutkulu olduğunuz bir şeyle bağlantılı olması gerekmektedir. Bu yüzden bir fikrin işe yaraması;