ÖLÜMSÜZLÜĞÜN BİTKİSİ! ALOE VERA (SARI SABIR)

0
4170
aleo vera, sarı sabır

Geçmiş tarihin en gelişmiş tıp bilimine ulaşan Mısır medeniyetinin birçok alanda kullandığı bu bitki ülkemizde Sarı Sabır adıyla da bilinmektedir. Tarihte Mısırlılar Aloe Verayı özellikle vücutta oluşan kesik ve yanıkların tedavisinde kullansalar da, günümüzde bu bitkinin özü birçok hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Güzellik ürünlerinin çoğunun vazgeçilmez hammaddesi olan Sarı Sabır’ı, sizlerde evinizde kolaylıkla yetiştirerek doğal Aloe Vera özü elde edebilirsiniz.
aleo veradan krem elde etmek
Ülkemizde endüstriyel anlamda üretimi henüz hazırlık aşamasında olan bu ürün usta girişimciler için büyük bir fırsat olarak beklemekte! Sarı Sabır aslında çok yıllık bir çöl bitkisidir. Anavatanı Afrika olan bu bitki; çok fazla yağış almayan kurak, humuslu, killi topraklarda ve yıllık eksi(-)6 derecenin altına düşmeyen sıcaklıklarda yetiştirilebilmektedir. Bitkinin ömrü yaklaşık 6 yıldır. İlk 2 yıl bitkinin olgunlaşması beklenmelidir. Aslında ilk yılda da hasat edilebilmesi mümkündür ancak bu sefer elde edeceğiniz verim çok düşük olacaktır. Tunceli Üniversitesi’nde Aloe Vera üzerine araştırma yapan bir ekip, bitkiyi sera ortamında yetiştirmeyi başarmıştır. Daha geniş alanlarda üretim yapabilmek için de çalışmalarını sürdürmektedir.
aleo vera evde nasıl yetiştirilir
Sıcağı ve güneş ışığını çok seven bitki neredeyse masrafsız yetiştirilebilmektedir. Yapmanız gereken ise Aleo Vera fidelerini 70*70 cm aralıklarla toprağa ekmek ve yaz aylarında haftada iki defa, kış aylarında ise hafta bir defa püskürtme yöntemiyle bitkinin kendisini de ıslatarak sulamaktır. Dikkat etmeniz gereken en önemli kural; toprak tamamen kurumadan su verilmemesidir. Çünkü fazla su, bitkiyi öldürmektedir. Daha da anlayabilmeniz adına, eğer kış aylarında bitkinin toprağı bir hafta da değil 12 günde kurumuşsa 13. gün su vermelisiniz. Haricinde ise başka bir bakım yapmanıza gerek yoktur. Zaten bitki fazla örselenmeyi de sevmemektedir. Bitkinin olgunlaşan alt dalları diplerinden koparılarak hasat edilmektedir. 4 yıl randımanlı verim alabilmek mümkün ve bu 4 yılda 1 kök Aloe Vera’dan yaklaşık 50 yaprak kadar ürün elde edebilirsiniz. Toplanan yapraklar herhangi bir işlem yapmadan şu an Türkiye şartlarında kilosu 20-25 TL’den alıcı bulmaktadır. Asıl tercih edilen yani ticari değere sahip olan ise yapraklarının içerisindeki jelimsi sıvıdır. Bu sıvı, yaprakların silindirik preslerden geçirilerek dışarı akıtılması ile elde edilmektedir. Aynı zamanda kaynatılıp kristale dönüşümü sağlandıktan sonra bu kristallerin toz haline getirilmesi yoluyla da kullanılmaktadır. Toz halindeki Aloe Vera ise 150-200 TL arasında ki fiyatlardan alıcı bulmaktadır.
İLGİLİ:ORGANİK TARIMI DESTEKLEYEN FAALİYET!FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ
evde aloe vera nasıl yetiştirilir
Üretim sürecinde dikkat edilmesi gereken husus ise, bitkinin yaprakları koparıldığı andan itibaren hızlı bir sıvı kaybı olacağından bir an önce jel veya kristal elde etme işlemine alınmasıdır. Büyük çapta ki işletmeler yaprakları ve elde ettikleri jel sıvıları uygun ortamlarda depolayarak işlemektedir. Bu işi yapmayı düşünen usta girişimciler için tavsiyemiz ise, kesinlikle pazarını bulmadan bu işe girmemelidir. Ayrıca küçük miktarlarda deneme ekimi yaparak tecrübe kazandıktan sonra büyük yatırımlara yönelmeleri daha mantıklı olacaktır.
İLGİLİ: EVDE DAHİ AĞAÇ YETİŞTİREREK PARA KAZANMAK MI? BONSAİ İLE TANIŞIN.