Hidroponik Tarım, toprak kullanılmadan su kültürü ile yapılan bir tarım türüdür. Sulu Tarım veya Topraksız Tarım olarak da bilinir. Değişen ihtiyaçlar ve gelişen teknoloji her alan da olduğu gibi tarım alanında da usta girişimcileri, yeni fikirler arayışına itmiştir ve bu sayede tarım anlayışına yeni bir soluk getirilmiştir. Asıl soru ise,bu işi nasıl yapacağız?
Bu tarım uygulamasında kesinlikle toprak kullanılmaz. Yetiştirilecek ürünler su kültürü içerisinde yetiştirilir.
Peki, Su Kültürü Nedir?
Bitkinin ihtiyaç duyduğu mineral ve besin, özel hazırlanan karışımlarla su içerisine verilir. Bitki kökleri bu su kültürü içerisinde bulunur ve bitki, ihtiyacını bu kültürden karşılar. Her bir bitki için ayrı kültürler hazırlamak gerekir. Kültür hazırlanırken gerekli olan maddeler ve bu maddelerin kültüre olan oranlarının bilinmesi gerekir. Aksi halde hazırladığımız kültür bitkiye uygun olmaz.
Daha önceleri sadece kimyasal içeriklerle hazırlanan kültürler, günümüzde organik maddelerin kültüre ilavesiyle Hidroponik Tarım’ ı önemli bir noktaya taşımıştır. Bu tarımı yapabilmeniz için bazı özel donanımlara sahip olmanız gerekir. Bunlar ısı ve ışık faktörlerini kontrol edebileceğimiz bir ortam, bitkileri içine yerleştireceğimiz ve su devir daimi sağlayabileceğimiz delikli boru sistemi, bitki köklerinin yerleştirileceği küçük kök tutucu sepetler, devirdaimi gerçekleştirecek küçük su pompası. Şimdi gelelim ne yapmamız gerektiğine;
Borular birbirine bağlantılı ve terazide olacak şekilde yerleştirilir. Boru deliklerine bitki tohumu veya fidesi yerleştirilir. Su motoru aracılığıyla hazırlanan su kültürü belirli periyodlarla sisteme verilir. Sistemin içerisindeki su hiçbir zaman tamamen boşaltılmaz. Bitki gerekli ihtiyacı bu kültürden karşılar. Bu şekilde hasat olana kadar devam edilir.
SUSUZ TARIM NASIL YAPILIR?
Bu yöntemle bitki yabancı ot zararlılarından korunmuş olur. Böcek ve haşere bitkiye nüfus edemeyeceği için ilaçlama gerekmez ve ilaçsız ürünler yetiştirmiş oluruz. Isı kontrolü elimizde olduğu için donma, soğuk alma ve ya aşırı sıcak etmenlerinden bitkiyi korumuş oluruz. En az kayıpla üretim gerçekleşmiş olur. Bunun yanında bitki gelişimi topraklı tarıma göre daha hızlı olduğundan zaman tasarrufu sağlanmış olur.
Usta girişimlerin ve usta girişimcilerin daima yanında olacağız. Bunun için size söz veriyoruz. Sizlerde yeni gelişmelerden haberdar olmak için UstaGirişimci ile kalın. Teşekkürler.