Tarım ve hayvancılık alanında önemli gelişmelerin yaşandığı günümüz dünyasına, yakın zamanda önemli bir ürün dahil oldu. Bu ürünün adı, Kumato. Yani en bilinen ismiyle ‘’siyah domates’’…
Kumato, bilinen kırmızı domateslerden farklı bir görüntüye sahiptir. Tam olarak olgunlaştığında neredeyse simsiyah bir hale bürünmekte ve dikkatleri üzerine çekmektedir. Özellikle kansere iyi geldiği ve prostatı önlediği yapılan çalışmalar sonucunda keşfedilmiştir. İlk defa İspanya’da üretimine başlanılmıştır. Akdeniz ülkelerinde üretiminin kolay olması sebebiyle de bu bölgeler tüketim anlamında başı çekmektedir. Tamamen doğal olarak yetiştirilen bu ürünün GDO içermiyor olması da bir hayli dikkat çekici özelliktir.
Ortaya çıkış hikayesi ise bir hayli ilginçtir. 1970’li yıllarda tarımsal faaliyetlerle uğraşan Ortega isimli bir genç, ilaçsız ve susuz bırakılan domateslerin çok fazla olgunlaşması sonucu, renklerinin kahverengi tonlarına döndüğünü ve domatesin lezzet ve aromatik olarak daha keskin olduğunu fark etmiştir. Sürecin devamında ise keskin ve aromatik tada sahip olan bu domatesler, bilinen türlerle melezlenerek ortaya kumato domatesi çıkarılmıştır.
Üretim işlemi normal domates üretimiyle aynı olan kumato, tam organik ortamda üretildiği takdirde harika bir besin ve şifa deposuna dönüşmektedir. Ülkemizde de deneme üretimleri yapılan Kumato için en uygun ortamın, Antalya ve çevresi olduğu görülmüştür. Günümüzde Antalya’ da ormanlık bir alanda ilaç ve yapay gübrelerden uzak olarak üretilen Kumato, Rusya gibi ülkelere ihraç edilmektedir.
Şunu özelikle belirtmeliyiz ki: Kumato domatesi, normal domateslere göre daha erken olgunlaşmaktadır. Serada yüksek verim sağlamakta ve hidroponik(sulu Tarım) tarıma yatkındır.
İlgili: Organik Tarım Alanında Bildiğimiz En Usta İş Fikri: Hidroponik Tarım
Perakende satışlarda fiyatının 10-12 TL arasında değişkenlik gösterdiğini ve toptan ticaretinde 4-5 TL arasında değişkenlik gösteren fiyatının olduğunu bizler bilmekteyiz. Bu ürünü yetiştirmeyi düşünen usta girişimciler için tavsiyemiz ise, her zaman olduğu gibi pazar araştırmalarını doğru yapmalarıdır. Ülkemizde çok tanınmayan bu ürün, başka devletler tarafından ilgi görmektedir. Buda dış pazara açılmak isteyen girişimcilerimiz için bir fırsat oluşturmaktadır. Kısacası, başlangıçta üretiminin ihracat üzerine yapılması girişimcilerin yararına olacaktır.
Bilgiyle ve Usta Girişimciyle Kalın…